Smaakmaker

What’s in a name…

Smaakmaker is niet zomaar een bestekserie, het is een ervaring die je smaak beïnvloedt. Samen met Renee Boute wilde ik een bestek ontwerpen dat bijdraagt aan de  smaaksensaties bij eten. Daarom onderzochten we hoe smaken beïnvloed en zelfs verbeterd konden worden door het gebruik van verschillende materialen.

Dit leverde veel nieuwe kennis op, zoals bijvoorbeeld het feit dat goud ervoor zorgt dat zoete smaken beter tot hun recht komen. Italiaanse patissiers gebruiken daarom gouden bestek, om hun producten te proeven.

Uiteindelijk ontwierpen we twee versies van deze besteksets: Smaakmaker en Smaakmaker Limited Edition.

Doordat de sets gemaakt zijn van porselein, is ons bestek een stuk kwetsbaarder dan normaal bestek. Hierdoor wordt iedere hap bewuster genomen, met meer smaakbeleving tot gevolg. Het materiaal is niet het enige waarmee Smaakmaker je smaakervaring versterkt. Ook met kleuren, formaten en afwerkingen van de vorken en lepels zijn hier speciaal op ontworpen.

Ons bestek werd op 9 en 10 mei 2014 gepresenteerd én voor het eerst officieel gebruikt, tijdens een door Steinbesser georganiseerd exclusief diner in het Lloydhotel in Amsterdam. Hij organiseert nog altijd diners, klik hier voor meer informatie hier over.

Met dit project, dat mede mogelijk werd gemaakt door Stichting Doen, hebben we in 2014 de D’SIGN Award gewonnen.