Drankorgel/SterkWater en de Biltong Toonkast

Normaal gesproken presenteer je van een product alleen het eindresultaat en niet het hele proces dat aan het maken van dit product voorafging. Maar wat doe je als het proces even belangrijk en mooi is als het resultaat? Kun je dan het maakproces op een esthetische manier als product presenteren?

Tijdens mijn afstuderen, probeerde ik deze vragen te beantwoorden met twee persoonlijk projecten waarvan ik het maakproces op een tastbare manier visualiseerde: Drankorgel/SterkWater en de Biltong Toonkast.

Hiermee studeerde ik met Honours af in de richting Product Design aan de HKU.

Drankorgel/SterkWater

Voor Drankorgel/SterkWater ontwierp ik een verzameling Drankorgels: glazen potten met handgemaakte porseleinen deksels en orgelpijpen. Met deze Drankorgels brouw ik SterkWater: een licht alcoholische drank op basis van kefir, een levend enzym dat suikers omzet in gas door middel van fermentatie.
Gedurende het fermentatieproces worden de ballonnen, die op ieder deksel bevestigd zijn, verder gevuld met het gas. Wanneer vervolgens de kraan wordt opengedraaid om het SterkWater te ‘tappen’, speelt het Drankorgel enkele seconden lang een heldere toon, doordat het gas vanuit de ballon via de orgelpijp ontsnapt.

Doordat ik er met mijn Drankorgels voor zorg dat het maakproces zowel zichtbaar als hoorbaar is voor de omgeving, stel ik de essentie en de esthetiek van het proces centraal in plaats van enkel het eindproduct.

Biltong Toonkast

Ik leerde Biltong kennen door mijn moeder, die in Zuid Afrika is geboren en getogen . Het gekruide vlees, dat in een droogkast wordt gemaakt, is daar namelijk een traditioneel gerecht.

Die droogkasten deden me altijd denken aan doka’s, waarin licht, tijd en transformatie centraal staan. Daarom ontwierp ik voor dit project een houten droogkast met vier compartimenten, van elkaar gescheiden door glas.

De hangende repen vlees worden theatraal uitgelicht door gloeilampen, waardoor de visuele waarde van het droogproces extra sterk wordt benadrukt. Daarnaast zorgt de belichting ervoor dat de compartimenten worden verwarmd en zo de perfecte droogtemperatuur hebben.

Met de Biltong Toonkast wil ik de esthetiek van het maakproces benadrukken, door het letterlijk en figuurlijk uit te lichten.